“..ο ρόλος της Τέχνης είναι να ξεπλένει την σκόνη της καθημερινότητας από τις ζωές μας..»

P. PICASSO

"..Το να φωτογραφίζεις σημαίνει να βάζεις σε μια ευθεία το μυαλό, τη ματιά και την καρδιά..."
HENRI CARTIER-BRESSON

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΓΙΓΑΝΤΑ (η κρίση ιστορια δεν κοιτάει....)


Χρεοκόπησε η Eastman Kodak, η εταιρεία πρωτοπόρος του φιλμ, που ευθύνεται για πολλές εφευρέσεις, μεταξύ των οποίων, η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.
Tην Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012, η Κοdak κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές σύμφωνα με το άρθρο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα σε δικαστήριο της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης. Με τον τρόπο αυτό θα εξακολουθήσει κανονικά η λειτουργία και θα εκπληρώνει τις βασικές υποχρεώσεις προς το προσωπικό και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ παράλληλα θα εκτελεί τις παραγγελίες.
Τo παθητικό υπολογίζεται σε περίπου 6,75δις. δολ. και αντιστοιχεί σε χρέη κυρίως προς τράπεζες (π.χ. χρωστάει σχεδόν 700εκ. στη Νew York Melon Bank) και διάσπαρτα ποσά σε εταιρίες λιανικής όπως Walmart, Target, Best Buy. Έναντι αυτών των απαιτήσεων, στο φάκελο της υπαγωγής στο Άρθρο 11 η Kodak εμφανίζει ενεργητικό 5,1δις. δολ.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος Antonio Perez, η πρωτοβουλία κρίθηκε αναγκαία προκειμένου η Kodak να εκπληρώσει τέσσερις στόχους για να «ολοκληρώσει το μετασχηματισμό της»: να εξασφαλίσει χρηματοδότηση ώστε να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες (μισθοδοσίες κλπ.), να παραμείνει στην αγορά, να μπορέσει να διεκδικήσει τα νόμιμα δικαιώματά της από παράνομη χρήση ευρεσιτεχνιών από άλλες εταιρίες (π.χ. Apple), να ρυθμίσει τα κόστη της σε πιο λογικά επίπεδα και να εξακολουθήσει να αναπτύσσεται σε επιμέρους τομείς όπως π.χ. το inkjet printing.
Προς το παρόν φαίνεται να έχει ήδη εξασφαλίσει δάνειο ύψους 950εκ. δολ. από τη Citigroup ενώ ήδη ξεκίνησε μια σειρά αγωγών κατά της Apple κυρίως αλλά και Fujifilm, HTC και Samsung. H Αpple με τα μεγαλύτερα αποθέματα ρευστού (πάνω από 80δις. δολ.) είναι η εταιρία που όλοι «λατρεύουν να εναγάγουν» αλλά δεν είναι σίγουρο αν ακόμη και η επιδίκαση μεγάλης αποζημίωσης και η εκποίηση των δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας είναι ικανή να διασώσει οριστικά την Kodak. Μπορεί πέρυσι το γκρουπ εταιριών Apple, EMC, Ericsson, Microsoft, Research in Motion και Sony να πλήρωσαν πρόθυμα 4,5δις δολ. για τις πατέντες της Nortel, όμως αυτό δεν προδικάζει ανάλογα ποσά. Η πιο πρόσφατη μεγάλη εξαγορά ήταν της Motorola από τη Google αλλά δεν υπάρχει στον ορίζοντα αγοραστής της Kodak. Μόνον κάποια περιουσιακά στοιχεία (οι πατέντες) πιάνουν κάποια τιμή στην αγορά, που κινδυνεύει να μην είναι η πρ’επουσα λόγω των δυσμενών εξελίξεων.
Το στρατηγικό σχέδιο μετασχηματισμού όπως το ανακοινώνει στο site www.kodaktransforms.com ολοκληρώνεται το 2013. Έχοντας κλείσει 13 εργοστάσια και 130 εργαστήρια και περιορίσει το προσωπικό κατά 26.000 από το 2003, τα περιθώρια ελιγμών είναι πλέον ασφυκτικά ακόμη και αν καταφέρει να πάρει φιλί ζωής από την εκποίηση των πατεντών.
Λίγα θυμίζουν τον κίτρινο γίγαντα του Rochester, τη ρωμαλέα εταιρία με προσωπικό 200.000 εργαζομένων διεθνώς. Λίγα εκτός από τα πολλά λάθη στο δρόμο της εξόδου από την αναλογική εποχή. Η Kodak έκανε θανάσιμα λάθη: εφηύρε την πρώτη «χρήσιμη» DSLR τη DCS 100 (1991) αλλά απαρνήθηκε τις DSLR το 2004 γιατί δεν μπορούσε να βρει φόρμουλα κερδοφορίας (τελευταίο μοντέλο ήταν η DCS 14n) – άσχετο αν σήμερα οι DSLR είναι το μοναδικό κερδοφόρο κομμάτι στο imaging.. Έβγαλε στην αγορά πολλές compact όμως απέτυχε να καθιερώσει κάποια μοντέλα κύρους που θα βελτίωναν το image της εταιρίας. Είχε φοβερή τεχνογνωσία σε αισθητήρες και όμως άφησε να κυριαρχήσουν άλλοι κατασκευαστές αντί να γίνει μονοπώλιο. Δεν κατάφερε να αντιπαλέψει τη γραφειοκρατία που ταλάνισε και άλλες μεγάλες αμερικανικές εταιρίες (ΙΒΜ, Χerox) ούτε αξιοποίησε τα σωρευμένα κεφάλαια για να κάνει κάτι ριζοσπαστικό και να ανατρέψει την προσκόλληση στις παλιές ιδέες. Ευχόμαστε να διασωθεί και το πληγωμένο πια όνειρο του George Eastman να μην χαθεί.
Σημειώνουμε ότι η αίτηση αφορά μόνον την αμερικανική μητρική εταιρία ενώ οι ανά τον κόσμο θυγατρικές (και στην Ευρώπη) συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά όπως πριν. Επίσης, χωρίς προβλήματα γίνονται οι παραδόσεις εμπορευμάτων.

1 σχόλιο:

cri είπε...

ΦΙΛΕ ΜΟΥ, σε βρηκα ξανα, αν και εντελως τυχαια!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ, ΠΑΡΑΛΙΑ!!! (praxis08@yahoo.gr)